Piatra Craiului
Masivul Piatra Craiului (germana Königstein), numit adeseori Munții Piatra Craiului, sau Piatra Craiului sau chiar Crai, este un lanț muntos calcaros aflat intre Muntii Bucegi si Muntii Fagarasi la cca 40 Km de Brasov si 70 Km de Campulung (prima resedinta domneasca atestata din Tara Romaneasca ).Piatra Craiului e unul din cele mai spectaculoase manifesteri ale naturii din Romania si una din primele destinatii turistice "de vazut" pe la noi.
Rezervatia Parcul National Piatra Craiului a fost instituita în anul 1938 si cuprinde mai mult de 1.200 de hectare din Masivul Piatra Craiului.Reportaje
- În Piatra Craiului te simți buricul pământului, 22 Iulie 2008, Ovidiu Eftimie, Evenimentul zilei
- Piatra Craiului – Muntele florii fără seamăn, 15 aprilie 2011, Descoperă - Travel
- Un colț de Rai ascuns în Piatra Craiului, 1 septembrie 2012, Ana Bâtcă, Evenimentul zilei
Trasee turistice pornind din Sat Pestera: Pensiunea Gentiana
sursa harta www.carpati.org
Traseul 1. Pestera-La Table-Vf La Om (traseu Cruce Rosie/Banda Rosie)
Traseu de 1 zi, cu o portiune grea, e bine cel putin o persoana din grup sa fie experimentat
Echipament: bocanci, apa min 1 l/persoana, glucoza
Marcaj: intuitiv, ok desi lipsesc (uzate) marcajele - au cazut, sunt ascunse de crengi. E ditamai creasta spre care trebuie sa mergi :)
Poze: ai cel putin 3 ocazii sa faci poze si sa te mandresti cu ele ( pe Creasta, spre Chei si casele din Pestera/Moeciu)
Se porneste incet si cu treaba buna, prin sat, zicand buna ziua la tot pasu si se admira casele risipite pe dealuri din Pestera. Spre dreapta se vad Prapastiile Zarnestilor (Cheile Zarnestilor). In 30 de minute ne departam de ultima casa si incepem sa urcam pe un drum forestier, pe langa padure.
Prima intersectie e la Saua Joaca (1350m) unde e posibil sa intalnim cai, vaci si oi precum si ciobanii si cainii aferenti. Mergem incet pe langa ei si continuam drumul inainte (spre Table). Celalalt drum e spre stanga, nu il urmam acum.
Ajungem in 20-30 min la Table (1400m), o poiana larga, frumoasa de unde putem ajungem imediat la Poiana Grind (dar nu ajungem acolo). La Table puteti sa luati apa, aici e un izvor. In portiunea asta datorita faptului ca e foarte circulata e posibil sa te incurci un pic - sfatul e sa se urmareasca drumul principal. La un moment dat o sa gasiti un indicator spre refugiul Grind : o sa urcati printre brazi mici si zmeuris; De la Table Traseul se schimba e comun Banda Rosie si Punct Rosu (pana la Grind) apoi se urmareste Banda Rosie.
Dupa un scurt urcus se ajunge la Poiana Grind si la refugiu. Si de aici dragi turisti incepe distractia: avem asa un traseu de cca 2 km lungime, cu urcare de 1450 la 2200 m. Drept in sus! pentru cei care au rau de inaltime sa stiti ca poate sa apara, mai ales cand te uiti in spate pe unde ai urcat.
O sa ai ocazia sa vezi o acvila (Aquila chrysaetos) pe stanga, deasupra prapastiei dar o sa fi destul de obosit ca sa nu te opresti sa ii faci o poza, desi poate ca ar merita, fiind un monument al naturii. d
sursa imagine: http://stamps.livingat.org
Vf La Om , dupa cca 1 ora de urcus, hai 2 cu pauze pentru apa si fotografii. Sfat util : sa aveti cel putin 1 l de apa pentru fiecare si sa lasati cel putin un sfert pentru coborare. Nu este apa pe traseu.
Inca un sfat : nu lasati nici o sticla, ambalaj, cutie conserve, pet pe drum, in refugii. Regula in Parcurile Nationale (orinde in lume) e ca nu sunt cosuri de gunoi pe traseu, pentru a proteja fauna salbatica. Cosurile de gunoi atrag animalele si in final le fac rau! Regula e ca fiecare persoana care duce in sus un ambalaj sa il si coboare, chiar daca e gol si mai ales ca e gol ambalajul, gunoiul se arunca doar dupa ce se iese din Parcul National si doar in spatii clar amenajate si marcate. Daca nu gasesti un spatiu pe traseu inseamna ca trebuie sa il duci pana la cabana sau in oras. E absolut normal si civilizat sa nu lasi absolut nimic in urma ta pe traseu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu